Mesto Levice ukončí hospodárenie v tomto roku s prebytkom

19.12.2012 Levice

Levice 19. decembra (TASR) – Mestu Levice sa podarí ukončiť hospodárenie v tomto roku s prebytkom. Jeho výšku ukáže až záverečný účet mesta, už teraz je však podľa primátora Štefana Mišáka jasné, že bude nižší ako po iné roky. „Mesto každoročne počas desiatich rokov hospodárilo vždy s vyrovnaným rozpočtom a vždy s menším, či väčším prebytkom. Tak to bude aj v roku 2012. Ten prebytok bude nižší ako po iné roky, lebo v tomto roku sme mimoriadne veľa finančných prostriedkov museli 'obetovať' školám,“ skonštatoval.

Mesto v lete začalo s rekonštrukciou Základnej školy Saratovská 85. Magistrát na jej modernizáciu získal z fondov Európskej únie viac ako milión eur a päťpercentnou čiastkou sa podieľal na spolufinancovaní. V minulosti prešla komplexnou obnovou aj ZŠ Pri Podlužianke a ZŠ na Dopravnej ulici. „Trošku ma mrzeli tie hlasy školských odborárov, že samosprávy nedávali peniaze na mzdy. Nie je to pravda. Vysoko sme prekračovali i v tomto roku percento, ktoré sa vynaložilo na školy. Zákon odporúča 40 percent z podielových daní. Mesto Levice dalo bezmála 50 percent a boli roky, keď sme dali aj viac ako 50 percent podielových daní práve na školstvo,“ povedal Mišák.

Podobne ako iné samosprávy, aj mesto Levice zápasí s nízkymi príjmami v rozpočte už dlhšiu dobu. Radnica preto ešte pred tromi rokmi prijala prísne úsporné opatrenia. Zmrazili sa platy zamestnancov, počas rokov 2009 a 2010 sa nezvyšovali osobné ohodnotenia a nepreplácali sa nadčasy. Zároveň sa obmedzila účasť pracovníkov na rôznych školeniach a seminároch. Obmedzil sa aj nákup spotrebného materiálu a využívanie služobných áut. Vývoj príjmov z podielových daní nebol podľa Mišáka ani v roku 2012 ideálny, ako však zdôraznil, mestu sa ho podarilo prežiť bez ujmy. „Predpokladám, že rok 2013 bude ešte náročnejší, ale som presvedčený, že sa o mesto dokážeme aj naďalej postarať a budeme schopní zabezpečiť všetky potrebné činnosti,“ dodal.
 

Vyberte región